NewSpace | Representativitat internacional i col·laboracions
Representativitat internacional i col·laboracions
La relació amb entitats dedicades a la promoció del sector espacial és de gran importància per assegurar un posicionament sòlid que garanteixi la presència del NewSpace de Catalunya en xarxes estatals i internacionals.
La promoció de la cooperació amb organismes del sector espacial és clau per assegurar l’impacte positiu per l’activitat industrial i acadèmica del NewSpace i el seu creixement al nostre territori. La indústria i les entitats que generen coneixement i innovació en aquest sector es relacionen mitjançant xarxes internacionals; grans esdeveniments com fires i congressos; associacions industrials i d’entitats públiques o col·laboracions entre agències i clústers, entre d’altres.
Amb aquesta finalitat, l’IEEC col·labora amb organismes estatals i internacionals de promoció del sector espacial representant les entitats i empreses de l’ecosistema català.
Representació en entitats estatals i internacionals
La relació amb entitats i agències de promoció del sector espacial té per objectiu identificar i promoure oportunitats i afavorir col·laboracions. L’IEEC col·labora i hi actua en representació del sector a Catalunya en diferents organismes:
NEREUS
La Network of European Regions Using Space Technologies (NEREUS) representa els interessos de regions europees que fan ús de tecnologies espacials, tot destacant la dimensió regional de les polítiques i programes espacials europeus.
Com a xarxa temàtica en l’àmbit dels usos espacials a escala regional, la missió principal de NEREUS és explorar els beneficis de les tecnologies espacials per a les regions europees i la seva ciutadania, així com promoure l’ús de l’espai i les seves aplicacions. A més de la seva participació com a membre de ple dret des del 2022, l’IEEC té un paper rellevant dins el grup de treball d’observació de la Terra i dins Junta Directiva, contribuint de manera significativa en els processos de presa de decisions.

EURISY

Eurisy és una associació sense ànim de lucre amb seu a París que agrupa agències espacials, organitzacions internacionals, institucions de recerca i empreses privades involucrades o interessades en activitats relacionades amb l’espai i les seves aplicacions. Per complir amb el seu objectiu, Eurisy fomenta el diàleg i la col·laboració entre institucions públiques a qualsevol nivell, pimes, indústria i acadèmia dels sectors espacial i no espacial. L’objectiu és establir relacions sòlides amb comunitats noves de l’àmbit espacial, encoratjar usos innovadors de les aplicacions satel·litàries per respondre als reptes actuals i compartir experiències entre professionals de diferents àmbits.
L’IEEC és membre d’Eurisy des del 2022 i forma part del Consell de Direcció (Council), i participa activament promovent les iniciatives i activitats que es desenvolupen a Catalunya.
IAF (Federació Internacional Astronàutica)
Fundada el 1951, la Federació Internacional d’Astronàutica (IAF) és el principal organisme mundial de promoció de l’espai, amb 563 membres de 81 països, que inclouen totes les principals agències espacials, empreses, institucions de recerca, universitats, societats, associacions, instituts i museus d’arreu del món.
L’IAF té com a objectius principals promoure la cooperació entre experts d’agències espacials, indústria i recerca a través del Congrés Internacional d’Astronàutica (IAC) i altres iniciatives; fomentar el desenvolupament internacional reunint països emergents i experimentats en el sector espacial; i compartir coneixements mitjançant canals consolidats dins la seva xarxa global.
També reconeix els assoliments de la comunitat espacial amb premis prestigiosos, impulsa el talent futur amb activitats per a estudiants i joves professionals, i augmenta la sensibilització pública sobre les activitats espacials a nivell mundial.

ECSECO

Alguns treballadors de l’IEEC són membres del Centre Europeu d’Economia i Comerç Espacials (ECSECO, per les seves sigles en anglès) de l’Agència Espacial Europea (ESA) des de l’any 2022.
El Centre connecta persones de diversos àmbits professionals, incloent-hi especialistes en economia, negocis, enginyeria, recerca científica i àmbit jurídic procedents del sector privat, institucions públiques, organitzacions internacionals i el món acadèmic.
Així, l’ECSECO proporciona una plataforma europea per a discussions interdisciplinàries i investigació sobre l’economia i el comerç espacial.
EARSC
L’Associació Europea d’Empreses de Teledetecció (EARSC) és una organització sense ànim de lucre que coordina i promou les activitats de les empreses europees dedicades a oferir serveis de geoinformació derivats de l’observació de la Terra.
EARSC representa aquest sector en el seu sentit més ampli, creant una xarxa entre la indústria, les institucions europees encarregades de la presa de decisions com la Comissió o l’ESA i els usuaris, i cobreix tota la cadena de valor de l’observació de la Terra, des de l’adquisició de dades fins al processament, la fusió, l’anàlisi i la creació de productes i serveis de geoinformació final.
L’IEEC, com a entitat vinculada al sector públic, n’és membre observador i participa en els grups de treball des del 2024.

SME4SPACE

SME4SPACE és una organització sense ànim de lucre registrada a Lovaina.
El seu objectiu és donar veu a les opinions de les pimes de l’àmbit espacial de manera coordinada davant institucions de la UE i l’ESA i facilitar el seu accés a les activitats espacials en general i als programes de l’ESA i de la UE en particular.
PAE (Plataforma Tecnològica Aeroespacial Espanyola)
La Plataforma Tecnològica Aeroespacial Espanyola (PAE), en la seva nova etapa iniciada el 2016, representa:
- Un fòrum de trobada sobre la R+D+i aeroespacial espanyola, d’on ha de sorgir la col·laboració en idees, propostes i projectes.
- Un espai per definir una agenda estratègica de recerca aeroespacial espanyola.
- Un lloc de vigilància i prospectiva tecnològica.
- Un organisme espanyol d’assessorament i presència en fòrums nacionals i internacionals de R+D+i aeroespacial.
L’IEEC forma part de la Plataforma des del 2024 i, en particular, participa en els grups de treball de Propulsió, Suport Institucional i Finançament Públic i Estratègia Espai. Aquesta participació permet que l’institut tingui veu en la creació dels programes espacials, distribució de finançament i iniciatives del sector a nivell estatal.

Aliança pel PERTE aeroespacial

L’Aliança pel PERTE Aeroespacial es un fòrum de discussió presidit pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern espanyol. L’Aliança es va crear com un fòrum de discussió, participació i intercanvi d’idees entre el sector públic i privat. I integra membres de diferents ministeris, de les Comunitats Autònomes, d’Organismes Públics de Recerca (CSIC, IAC), així com representants del sector més destacats: Asociación Española de Tecnologías de Defensa, Aeronáutica y Espacio (TEDAE), Plataforma Tecnológica Aeroespacial Española (PAE), així com altres associacions empresarials i organitzacions sindicals de rellevància en el sector. Aliança es crea com un fòrum de discussió que facilitarà el diàleg, la participació i l’intercanvi d’idees entre el sector públic i el privat. La Secretaria de Polítiques Digitals del Govern de la Generalitat de Catalunya forma part de l’Aliança i la direcció de l’IEEC hi participa puntualment per delegació del Govern.